ת. כניסה לקטלוג: 15-02-2022
ת. עדכון אחרון: 02-01-2022
הספר עוסק ביחסה של המדינה כלפי אמהות הנאבקות למניעת הוצאת ילדיהן מחזקתן. הוא בוחן תהליכים של הפקעת אמהוּת ואת האמצעים המופעלים על ידי מערכות הרווחה והמשפט במהלכם. בספר נחשפת עוצמת רשויות המדינה והיעדר מנגנוני פיקוח וביקורת משמעותיים על התנהלותן. מאבקיהם של פעילות וארגונים חברתיים, לשינוי מדיניות ‘ההשמה החוץ ביתית’ ולמען השקעת משאבים במשפחה ובקהילה, נהדפים בעזרת מנגנוני השלטון וארגונים הסמוכים לשולחנו.סיפוריהן של שתי אמהות: קרן (שם בדוי), ובתיה סעדה ז”ל ושל פוליטיקאית אחת, ד”ר מרינה סולודקין ז”ל, הם הציר המרכזי של הספר. קורותיהן של קרן ובתיה רוויים בכאב, ייסורים וזעם, אך גם באומץ לב ובמסירות אין קץ לילדיהן. מעורבותה של מרינה במאבק לשינוי מדיניות הרווחה הייתה לסמל של מסירות ואומץ יוצאי דופן בזירה הפוליטית.
הספר מתבסס על פעילות חברתית־פמיניסטית, מזה כשלושה עשורים, בליווי אמהות במאבקיהן נגד הפקעת אימהותן. הוא מבוסס גם על מחקר מתמשך המלווה בפעילות למען שינוי מדיניות הרווחה בסוגיית ‘ילדים ונוער בסיכון’.
פרופ' אסתר הרצוג היא אנתרופולוגית חברתית, מרצה וחוקרת במכללה האקדמית צפת. נושאי מחקרה הם: ביורוקרטיה ומגדר בהקשרים של קליטת עלייה, רווחה, חינוך, פרויקטים של פיתוח, שואה ועוד. היא חיברה ספרים על הקליטה הביורוקרטית של עולי אתיופיה ועל פרויקטים של העצמת נשים בנפאל וכן ערכה והשתתפה בעריכת ספרים על נשים ומשפחה בשואה, על המחקר האנתרופולוגי, על חינוך ומגדר ועל המאבק נגד תעשיית המין. היא פרסמה מאמרים אקדמיים רבים ומאות טורי דעה בעיתונות היומית והדיגיטלית.
אסתר היא פעילה חברתית ופמיניסטית מאז סוף שנות ה־80. בין השאר הקימה את תנועת ש.י.ן לשוויון ייצוג נשים, את פרלמנט נשים ושתי מפלגות נשים. היא הייתה שותפה להקמת פרלמנט נערות, ע.ל.י.ה – עמותה לזכויות ילדים והורים, אתר ‘אקטיביסטית’ והקואליציה נגד פורנוגרפיה.